Novica, da bo prišlo do zmanjševanja plač in števila zaposlitev v javnem sektorju je bila pričakovana, vendar je vseeno dosegla burni odziv. Ali bi res mogli varčevati na celotnem javnem sektorju? Mogoče pa bi se lotili najprej z javno upravo!Pod javni sektor spada veliko služb, kot so zdravstvo, šolstvo, policija ipd. V času ko je nataliteta končno v porastu se zdi dokaj nesmiselno zniževati proračune vrtcem in šolam, po Sloveniji se gradi nove vrtce, ki povsot pokajo po šivih, otroci ostajajo brez varstva… V zdravstvu manjka denarja za opracije, za managerje pa ne… v državnih podjetjih si izplačujejo visoke regrese, še višje odpravnine, potem pa moramo dokapitalizirati parkrat na leto… Narobe svet!

Smo majhna država z veliko javno upravo. Imamo preveč poslancev, preveč ministrstev, preveč javnih agencij in zavodov, preveč občin,… in premalo denarja. Smo država, ki jemlje preveliko pogačo plače delavcu zato da lahko del prebivalstva živi na veliki nogi. Ja, pravijo da moramo vsi prispevati v socialne transfere, ker pač če ne je za vse slabše. Pravijo, da so visoki davki in prispevki potrebni da zdržijo javne finance, moramo pač potrpet…

Sprašujem se če bi res državljani morali plačevati vse neumnosti, vse visoke najemnine, luksuzne avtomobile, nesposobne menegerje, preveč uslužbencev v upravi in še kaj bi se našlo! Če bi država ravnala gospodarno in v javnem sektorju porabila le toliko kot ima in se ne zadolževala za plače in stroške bi še šlo. Katero podjetje pa se v nedogled zadolžuje zato da lahko vzdržuje preveliko število zaposlenih s prevelikimi plačami? Seveda, potem pa bodo vzeli zdravnikom, vzgojiteljicam… namesto da bi tistim na vrhu znižali plače, in racionalno prestrukturirali najprej javno upravo, in se šele nato lotili ostalega javnega sektorja.

Utopično je pričakovati, da bodo poslanci izglasovali manjše število sedežev, saj bi sami sebe rezali, prav tako bodo še vedno skrbeli za svoje prijatelje v upravah… mogoče pa bi civilna iniciativa mogla imeti bolj odločen pristop! Pa dajmo imeti referendum za res pomembne stvari, ne pa za vsak zakon, ki je sprejet!