Tega malčka imam sedaj že nekaj mesecev in čas je da napišem svoje mnenje :) Nex-5 spada med tako imenovane EVIL  fotoaparate. Gre za hibrida med kompaktnim in zrcalno-refleksnim fotoaparatom, ki nima zrcala, ima pa izmenljive objektive in zelo izboljšano tehnologijo.Pred tem fotoaparatom sem imela Canon SX 1, ki je eden boljših ultrazoom kompaktnih fotoaparatov, vendar pa je v zaprtih prostorih in ob slabi svetlobi, pa premikajočih objektih dajal precej slabe rezultate. Sama veliko fotkam ob slabših svetlobnih pogojih, slike z bliskavico mi pa niso všeč. Najprej sem se nagibala k DSLR fotoaparatom, vendar  so dokaj veliki in težki. Fotoaparat rada vzamem povsod s sabo brez da zaradi tega potrebujem nahrbtnik, zato sem se odločila za malega hibrida. In do sedaj odločitve nisem obžalovala. Ne bo vam dal točno tega kar vam da DSLR, ampak se mu bo lepo približal, meni je vsekakor velikost odtehtala svoje.

Fotoaparat je res majhen, vendar le z 16mm objektivom. V tem primeru je res žepna varjanta in ni nič večji od malih kompaktov. Ko nanj privijemo 18-55mm objektiv pa se malček precej poveča in ga ne stlačimo več v žep :)! Za primerjavo prilagam fotko.

(vir: www.sony.si)

Fotke ob visokih ISO vrednostih so fantastične in zelo malo zrnate, pri ISO 6400 so fotke uporabne, pri 12800 pa le včasih. Fotoaparat ima različne možnosti fotkanja od inteligent auto, do raznih pofilov (portret, nočna panorama, nočni portret, twilight, sport, pokrajina…) pa vse do popolnega manual, kjer čisto vse nastavitve nastavimo ročno. Od profilov je kar nekaj zanimivih, še posebej za nočno slikanje twilight, ki omogoča fotkanje mirujočih objektov v temi brez stojala – naredi namreč več fotk in jih združi v eno – rezultati so res super! Zanimiv je tudi nočni portret, kjer je obvezna uporaba stojala in fotografira najprej portret z uporabo bliskavice in nato še enkrat brez za ozadje in združi fotki. Tu najdemo tudi HRD možnost uravnavanja svetlobe v fotki, ki pride prav pri delih motivov, ki so v senci. Fotoaparat zaporedno slika več fotk in jih združi v eno, ali pa le sam prilagodi svetlost različnih delov fotke. To omogoča brez uporabe stojala. Omogoča tudi panoramske fotke, ko fotoaparat premikamo horizontalno ali vertikalno in med tem fotka ter združi vse v eno panoramsko sliko. Sicer ima tudi 3D panoramo, vendar za ogled potrebuješ poseben program in očala… Glede izostritve slike omogoča avto fokus, manualni fokus in kombiniran, kjer aparat sam fokusira, nato pa ga še ročno koregiramo.

Med drugimi funkcijami omogoča samodejno slikanje z zakasnitvijo 10s za fotkanje nas samih, hitro fotkanje več zaporednih slik z enakimi parametri in hitro fotkanje s spreminjajočimi se parametri.

Fotoaparat lahko kupimo z 16mm objektivom, 18-55mm objektivom ali v kompletu obeh. Sama sem se odločila za komplet in ni mi žal. Širokokotni 16mm mi je brez težav zajel katedralo v Firenzah, obnese pa se tudi pri fotkanju portretov. Ker je fiksen in nima zooma ga sicer malo rabim, ampak ga vzamem večkrat s sabo v torbico, ker je majhen.

(vir: www.sony.si)

Omeniti moram še bliskavico, ki je zato, da bo fotoaparat najmanjši v razredu pristala posebej in jo je pred uporabo potrebno priviti na ohišje (lahko jo imamo tudi ves čas privito). Poleg tega pa tudi zaslonček ni fiksen, ampak ga je mogoče dvigniti in za pogled od zgoraj ali spodaj.

Fotoaparat zagotovo ni za vse, marsikdo se bo bolj našel z Olympusovim PL2, ki nastopa v istem razredu, vendar pa je kvaliteta fotk pri Sonyju veliko spredaj, sploh v slabših svetlobnih pogojih. Če veliko fotkate v notranjih prostorih, ste radi mobilni in imate fotoaparat vedno s sabo ter ste zanj pripravljeni odšteti 700€ (cena kompleta) potem je to prava reč za vas! EVIL aparati so  si cenovno zelo blizu, so pa definitivno dražji od kompaktov in tudi dražji od vstopnih DSLR modelov. Vendar pa je aparat vreden svojega denarja če veste zakaj bi ga potrebovali. Če vam je všeč imeti izmenjlive objektive naj vam to nikakor ne bo glavna in edina motivacija pri nakupu.

Aparat je narejen za začetnike, ki pa želijo od fotografije več. V ta namen ima tudi tips and tricks na zaslončku ob fotkanju. Resnim fotografom bo verjetno premalo, pogrešali bodo vrtljive gumbe za hitro nastavitev načinov fotkanja, ISO vrednosti… pigrešali bodo možnost zunanje bliskavice pa še kaj. Bliskavica, ki pride zraven ni najmočnejša, ampak po pravici povedano ni se mi še zgodilo da bi mi bila premalo.

Mogoče pa počakate na Sony nex-7, ki je nadgradnja tega fotoaparata in ima tudi optično iskalo, vgrajeno bliskavico, možnost dodatne bliskavice in vrtljive gumbe za hitre nastavitve. Bo pa v Ameriki cena čez 1000$ za samo body.

(vir: www.sony.com)