Včeraj pri večerji mi sin reče: “Ko bom velik bom živel v Ameriki.” Jaz pa začudeno vprašam zakaj. Pa mi hiti razlagati, da je tam lepše. Da so tam hiše bolj poceni in da si bosta z ženo zgradila hišo prav ob morju. No, naj najprej povem, da ima sin 5 let. Z možem ne razmišljava o selitvi v tujino in se niti nisva pogovarjala o tem. Kje je torej sin dobil te ideje? Televizije odkar smo se preselili sploh ne gledamo, ker nismo še namonitrali antene, jasno pa je, da je sin to idejo pobral prav iz od tam – iz medijev. Seveda se o teh rečeh pogovarjajo otroci v vrtcu in tako širijo “epidemijo” izseljevanja :).

Zadnje čase slišim le kako je bolje, da gremo vsi v tujino. Kako je tu v Sloveniji grozno in nima smisla ostati. Se strinjam, da je situacija precej žalostna, da je vse več ljudi brezposelnih in lačnih – vendar ne samo v Sloveniji. Najlažje je spakirati in iti, veliko lažje kot stopiti skupaj in kaj spremeniti. Pa se sprememb lahko lotimo že sami pri sebi in svojem razmišljanju. Živimo v čudoviti deželi, ki je dovolj majhna da nam je vse na dosegu avtomobila, a vseeno dovolj velika, da imamo morje, hribe, plaže, smučišča, jezera in reke. Živimo v eni izmed bolj zelenih držav, kjer je kvaliteta življenja zaradi onesnaženosti, hrupa in svetlobnega onesnaževanja manj okrnjena kot marsikje drugje. Naravnih in kulturnih znamenitosti je veliko, potenciala za dobro življenje še več. Ampak nekako kar (seveda ne vsi) raje jamramo in čakamo – vzorčni primer je turizem na Krasu, ki ima ogromen potencial, ampak vsi nekako čakajo čudež, ki bo pripeljal turiste.

In tako že naše malčke vzgajamo v duhu selitve, tako kot so naši dedki in babice iskali videli v Ameriki obljubljeno deželo, tako bodo naši otroci rinili v svet, prepričani, da jih doma ne čaka nič dobrega. Nihče se ne vpraša zakaj se je večina izseljencev vrnila v domovino po tem ko so zaslužili dovolj za življenje doma. Niti se nihče ne sprašuje če jim 16 urni delavnik res ne bo zmanjšal kvalitete življenja? Jah, lepo je imeti denar, še lepše pa je imeti čas, da ga lahko sploh zapravimo ;). Pa tudi se nihče ne vpraša kaj pa z ostalimi, ki bomo ostali v državici, ki ponuja ogromno možnosti za kvalitetno življenje, postala pa bo otok upokojencev, saj bo mladež zbežal.