Riževi rezanci s kozicami

Riževi rezanci s kozicami

Ideja za okusno morsko kosilo h kateremu dobro sede belo vino. Priprava je enostavna in relativno hitra. Najprej v ponvi na olju popražimo čebulo, česen in neolupljene kozice. Kozice odstranimo in čebulo zalijemo s vinom in smetano, ter vse skupaj pokuhamo. Dodamo kozice, posolimo in popopramo ter ob stalnem mešanju dodatno povremo. V slani vroči vodi 5 minut kuhamo riževe špagete, odcedimo, stresemo v omako in postrežemo. Obvezno s kozarcem belega vina :)

Sestavine:

  • 400 g kozic
  • 250 g riževih špagetov
  • 400 mL belega vina (svetujemo cuve)
  • 250 g smetane za kuhanje
  • 1 čebula
  • 1/4 stroka česna
  • olivno olje, sol, poper

 

Organizacija poroke

Organizacija poroke

Po par letih sem se spet znašla v vlogi organizatorke poroke. Poroka se bo odvijala v pravljičnem okolju Divaškega muzeja. V bistu… Sem v resnici prav pogrešala poroke :)

 

 

Prenova stanovanja #4 – montaža notranjih vrat

Prenova stanovanja #4 – montaža notranjih vrat

S pomočjo očeta sem se lotila tudi montaže notranjih vrat. Notranja vrata v stanovanju sem sicer samo obnovila, vrata v kopalnico pa je bilo potrebno še montirati, saj sem vhod v kopalnico iz balkona preselila v dnevno sobo :) Ker sem pri prenovi stanovanja želela pridobiti čim več uporabne površine sem vrata v kopalnico montirala tako, da se odpirajo ob pol metra debel zid in s tem ne posegajo v prostor dnevne sobe, niti v prostor kopalnice. Je pa ta projekt malo otežil montažo, saj ta način montaže ni običajna praksa. Običajno so vrata montirana tako, da se panti nahajajo na zunanji strani zidu – kar bi pri meni pomenilo, da bi jih morala montirati ali tako, da se popolnoma odpirajo v dnevno sobo ali v kopalnico. Pridobitev dodatnega prostora je bila pri moji prenovi zelo pomembna, zato sva morala z očetom montirati ne samo okvir ampak okvir z že nasajenimi vrati – saj nasaditev po montaži zaradi “tunela v zidu” ni bila možna. Kjer je volja – tam je moč :)

Prenova stanovanja 3# – rušenje zida

Prenova stanovanja 3# – rušenje zida

Jah… ker sem s selitvijo v novo stanovanje hitela sem najprej polakirala parket in tako lahko opremila spalnici in se šele nato lotila dnevne in kuhinje. V dnevni sobi je bil po tleh parket, ki sem ga zaščitila z linolejem, ki je bil predhodno tam nameščen in kartoni. Sicer je priporočljivo opraviti rušenja pred lakiranjem parketa, ampak če se ti mudi, pa včasih to ne gre. Ker so moji notranji zidovi leseni ob rušenju ni nastalo preveč odpadnega materiala. Ometa je bilo relativno malo, ostalo pa so bile lesene deske. Ker kurim na drva in verjamem v reciklažo sem ves odpadni les v kurilni sezoni uporabila za ogrevanje in tako privarčevala strošek odvoza odpadkov in strošek nakupa drv.

Pogled proti kuhinji pred rušenjem:

livingroom_before

In po rušenju:

zid3

Prenova stanovanja #2 – sanacija parketa

Prenova stanovanja #2 – sanacija parketa

Če želiš prenoviti parket (brušenje in lakiranje) naletiš na dve težavi – prva je ta, da te to stane cca. 50€ na kvadratni meter (v mojem primeru cca. 2500€), druga pa ta, da ponavadi parketar ni na voljo v doglednem času. Rešitev? V OBIju imajo na izposojo mašino za brušenje parketa za manj kot 40€ na dan. Uporaba je res enostavna, potreben je le še nakup brusnih papirjev in akcija. Za moje stanovanje je zadoščal 1 dan izposoje (cca 50m2 parketa). Za lakiranje potrebujete še lak za parket (jaz sem izbrala tistega mat) in valjček. Barvanje s čopičem odsvetujem, ker pušča dlake, pa tudi vidne sledi potez z njim. Jaz sem se sicer lakiranja lotila na kolenih in par tednov po tem opravilu na TV videla kako so to počeli z drogom za beljenje v višino. Če bi to prej videla bi opravilo opravila še hitreje! Sanacija parketa v spalnicah je bila hitra, v dnevni sobi pa sta bili čez parket postavljeni dve plasti linoleja. Strganje linoleja in čiščenje lepila (z razredčilom) je porabilo malo več časa.

parque

Prenova stanovanja #1 – popis del

Prenova stanovanja #1 – popis del

Pred prenovo stanovanja je zelo smiselno narediti popis potrebnih del in predvidenih stroškov. Nato dela razdelimo na nujna in manj nujna. Nekatera dela so potrebna pred vselitvijo v stanovanje, nekatera pa lahko počakajo več časa. Brušenje in lakiranje parketa je eno izmed del, ki definitivno ne more počakati in ga opravimo pred vselitvijo, postavljanje letvic ali montaža zaves, pa sta bolj pomembna za estetiko kot za samo bivanje. Po nakupu stanovanja sem ga morala popolnoma prenoviti – od parketa, rušenja sten, popolne prenove kopalnice, novih napeljav in še kaj. Napišem dela in ugotovim – prenove se bom lotila sama :)

Mačja gonitev…

Mačja gonitev…

Doma imamo mačko. Ima dve leti. Prvič se je gonila ko je bila stara skoraj leto dni. Ker je izključno hišna mačka se okrog sterilizacije nismo ravno angažirali. K nam je prišla že skoraj odrasla in meseci so kar tekli, zgodilo se je precej reči in smo na sterilizacijo kar malo pozabili. Poleti se je ponovno gonila in se od avgusta do januarja ni nehala goniti. Kako je to možno? To je baje pri mačkah čisto običajno. Gonila se je 14 dni, potem en teden ne in spet, potem 4 dni ne in spet… Ker smo želeli, da ne bi bila sterilizirana ravno med gonitvijo smo čakali vse do prejšnjega tedna. Mene je v preteklih mesecih že prav pošteno zaskrbelo, da je z mačko kaj narobe. Pa sem ugotovila, da ni. Če mačka ne bi bila sterilizirana bi bila seveda v tem času breja in se ne bi tolikokrat gonila, če pa ne postane breja pa se goni praktično neprestano – dokler je ne steriliziramo ali postane breja. Eh ja, moja napaka – doma smo vedno imeli pse in sterilizirane zunanje mačke, pa sem kar sklepala, da se mačka goni vsake pol leta kot pes :)

Naravno milo

Naravno milo

Še pred kratkim se je v moji kopalnici našo kup kozmetike in pripomočkov: šampon za lase, šampon za telo, balzam, losjon za telo, krema za obraz, čistilni gel za obraz… Že pred nekaj časa sem odkrila šampon za lase v trdni obliki in bila navdušena. Ko ga porabila in se odpravila po nakup novega sem razočarana ugotovila, da ga ne najdem nikjer več – alternativa: trdo univerzalno milo. Zakaj pa ne! Rezultat: mojih mastnih las ni potrebno umivati več vsak dan, ampak ostanejo lepi 3 dni! Ker mi milo precej “posuši” lase si na konice nanesem gel aloe vera. Milo uporabljam za pranje las, telesa in obraza.

Velik učinek z malo spremembami :-)

Velik učinek z malo spremembami :-)

Ali kako najemniško stanovanjce brez velikih vložkov iz stanovanja spremeniš v dom :)

Prej – dnevna soba:

brolo5

brolo6

Potem – otroška sobica:

brolo_after

brolo_after2

Prej – spalnica:

brolo2

brolo1

Potem – spalno dnevni prostor (postalja zložljiva v kavč, jedilnica):

brolo4

brolo3

Pa še balkonček :)

10467873_247883595411612_111265045_n

Brlog

Brlog

V septembru mi je poleg vseh ostalih obveznosti in zaposlitev uspel nakup čisto mojega brlogca v mestnem jedru. Pogled na strešice, sončen balkon in kup dela s prenovo :). Imava pa s sinčkom sedaj pravo meščansko stanovanje, ki je samo najino – in od najinih zverinic. Prenova stanovanja bo trajala – kolikor časa si bova pač za to vzela, vselitev pa kljub temu ni več tako oddaljena. Ok, nakup je za mano. Sedaj pa zbiranje ponudb za okna, vodovodar, izposoja brusilnega aparata, beljenje sten, razbijanje sten… Naj se zabava začne!

Page 1 of 2312345...1020...Last »