Kraševec

Edina uradno priznana slovenska avtohtona pasma.

SONY DSCKraševec ali kraški ovčar je avtohtona slovenska pasma, ki prihaja iz krasa, ki je naš rodni kraj. V naši vasi je bilo v preteklosti vedno veliko kraševcev, vendar so skozi leta kar nekako “izginili”, nadomestili pa so jih nemški ovčarji in zlati prinašalci. Ker me je pasma spremljala že od otroštva sem jo vedno imela na »seznamu želja«, vendar pa je lahko postala resničnost komaj ko sva z možem prišla nazaj iz ljubljane.

Kraševec je srednje velik, mišičast pes, močnega okostja, dolgodlak, železno sive barve z ne predolgim trupom. Njegov največji okras je seveda zaobljena glava prijaznega izraza s spuščenimi uhlji, ter košat spuščen rep. Sicer si več o izgledu kraševca preberite v standardu, kjer je zunanjost pasme natančno opredeljena.

bes2Značaj: najprej naj povem, da je ime kraški ovčar zgrešeno, saj ne gre za ovčarskega psa ampak za pastirskega. Razlika med tema dvema je več kot očitna, saj ovčar stalno zaganja čredo skupaj, je hiter in lažji, pastirski pes pa je težji in počasnejši, saj je njegov namen zaščita črede pred napadi. Da veljajo za trmaste pse je zaslužno predvsem dejstvo, da so bili ti psi vajeni samostojnega življenja, ko so mogli v akcijo o je bilo potrebno in ne ko je nekdo ukazal. Tako so danes manj dovzetni za povelja gospodarja, sploh če se jim zdijo nesmiselna. To je pes, ki se ne bo nikoli pokoril v služabnika, ampak bo naš partner. Avtoriteto si utrjujemo s spoštovanjem in doslednostjo. Pri kraševcu je nadvse pomembna zgodnja socializacija, spoznavanja psa z različnimi situacijami, ljudmi… razen če gre za psa, ki je v vlogi pastirja črede. Obvarovati ga moramo pred slabimi izkušnjami v mladosti. Pravo šolanje pa naj se začne šele pri enem letu, saj je prej pes nezbran. Kraševec se do tujcev sicer obnaša zadržano in včasih se nam na sprehodu zazdi da je mogoče celo strahopeten, vendar pa ko pride čas za to pokaže ves svoj pogum in brezpogojno brani svojega gospodarja ali čredo.

SONY DSCNasploh so kraševci znani po tem, da se konfliktom z ostalimi psi in živali raje izognejo. Kraševci so zelo primerni za družine z otroki, vendar pa ko je pes še mlad in razigran lahko pričakujemo da bo otroka, če mu ne bomo preprečili prevrnil. Vsekakor nikoli ne puščajmo psa (nobene pasme) samega z majhnim otrokom!

Vsekakor kraševec, tako kot tudi prav vsaka izmed ostalih pasem, ni primeren za vsakogar. Kdor si želi aktivnega psa, ki nam bo na dvorišču nosil žogico naj se obrne drugam. Kdor pa želi zvestega, umirjenega, na pogled celo lenega psa, ki pa je izrazit čuvaj, naj razmisli o kraševcu. Vsekakor pred nakupom svetujem branje obeh zidarjevih knjig, za vse nasvete pa vam bodo na voljo tudi v društvu ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev slovenije (dlvkos).

Standard pasme

Če vas zanima več o izgledu pasme kraševec si preberite FCI standard pasme.

Standard pasme