Splošno o pasmi papillon

Papillon je velik pes v majhnem telesu. Skorajda ni naloge, ki je papilloni ne bi bili zmožni opraviti. Večkrat so se izkazali kot pomočniki invalidom, v agilitiju, obediencu, flayballu… Kljub čudovitemu karakterju in velikosti psa to ni pasma za vsakogar, saj so lahko značilnosti, ki nekatere navdušujejo, drugim odveč.

Inteligenten pes

So zelo inteligentni psi, ki radi ustrežejo lastniku, vendar pa od lastnika zahtevajo aktivno ukvarjanje z njimi. Kljub inteligentnosti ali pa bolje, zaradi tega, je zaželjeno, da se pse šola. Ker papilloni zelo dobro rešujejo težave in prepreke, na katere naletijo, jih lahko dolgočasje privede do nezaželjenega vedenja.

Kljub ustrežljivosti pa so papilloni občutljive duše in hitro zaznajo razpoloženje gospodarja, zato takoj zaznajo naše razočaranje. To moramo upoštevati pri šolanju in papillona šolati samo s pozitivno motivacijo in nikoli s kaznovanjem! Pomembno je vedeti tudi to, da papillon zazna, kdo je vodja “krdela” in se po tem ravna. Zato je pomembno, da ga kljub skušnjavi ne razvadimo do te meje, da bo mislil, da je nad nami. To seveda ne pomeni, da ne sme bit pes crkljivček in recimo spati z nami na postelji, ampak le to, da se z njim aktivno ukvarjamo in ga šolamo celo življenje.

Družabnik in Družinski pes

Načeloma imajo papilloni zelo radi družbo, tako človeško kot pasjo. Zelo lepo se ujamejo tudi z otroci in so lahko čudoviti družinski psi. Vse to pa lahko dosežemo le tako, da pse vodimo v družbo različnih ljudi, otrok in živali in jih tako navajamo nanje že od malega. Prav tako moramo poučiti otroke o ravnanju s psom, saj je papillon vseeno majhen pes in če otroci z njim niso nežni, lahko pride do neželjenih poškodb. Odlično se razumejo tudi z ostalimi malimi živalicami kot so muce, zajčki, morski prašiček…

Seveda je papillon najraje od vsega v družbi svojega gospodarja. Zaradi majhnosti in prilagodljivosti ga lahko praktično povsod vzamemo s sabo. Za prenašanje lahko kupimo torbico za na ramo in psa vzamemo s sabo na avtobus, vlak in celo v letalsko kabino (odvisno od letalske družbe). Tudi če papillona pustimo v varstvu pri znancu, se bo hitro prilagodil in za ta čas sprejel novega gospodarja. To je vsekakor prednost papillona pred mnogimi pasmami, ki trpijo zaradi ločitve od gospodarja. Seveda vas bo ob vrnitvi veselo sprejel in “začasnega lastnika” kaj kmalu pozabil. Zaradi velikosti pasme pa največkrat varstvo med dopustom ni potrebno, saj gre lahko pes povsod z nami. Pomembno je poudariti, da papillona ne smemo prikleniti nase in ga moramo ustrezno socializirati z ostalimi ljudmi, saj lahko privede napačno ravnanje včasih tudi do pretirano navezanega psa. Za papillona definitivno velja, da ima samo enega lastnika, ki pa ga po potrebi brez večjih težav lahko zamenja.

Najljubše mesto tega malega psa je naročje. Najbolj srečen papillon je papillon, ki ga ljubkujemo v svojem naročju. To, da je papillon od vedno veljal za naročnega psa, torej ni naključje.

Po naravi niso bevskači in lajajo le, ko npr. kdo pozvoni ali potrka na vrata, kot opozorilo na prišleka. Kljub temu pa ne bi mogli reči, da je papillon dober čuvaj, saj prišleku kaj kmalu zleze v naročje in se za pravo mero božanja hitro proda.

Papillon ni boječ pes, vendar pa se zadnje čase pojavljajo tudi taki psi, zato moramo ob nakupu preveriti, kakšen je karakter mladičkovih staršev oz. tudi drugih psov, ki jih ima vzreditelj. Mladički so po naravi še posebno radovedni, tako da mladiček, ki bi se stiskal v kotu sobe, vsekakor ni dober znak pri nakupu.

Vseeno majhen pes…

Kot sem že omenila, je potrebna prava mera previdnosti ob stiku psa in majhnega otroka. Otroci velikokrat nimajo pravega občutka pri igri s tako majhnim psom, kar nikakor ni dobro za tanke kosti, ki jih ima papillon. Čeprav papilloni niso agresivna pasma, se lahko zgodi, da pride ob vlečenju otroka za pasji rep, ušesa itd. do ugriza. Če se odločite, da boste papillona prinesli v hišo k majhnemu otroku, je zelo pomembno, da nista pes in otrok nikoli sama skupaj.

Ker so papilloni poskočna pasma in radi skačejo, obstaja tudi nevarnost, da skočijo iz prevelike višine in se pri tem poškodujejo – npr. iz naročja. Zato moramo biti previdni pri prenašanju papillona v naročju, še posebno pa ob dviganju psa s strani neznancev, ki psa ne poznajo in niso pripravljeni na njegove reakcije.

Življenje s papillonom…

Papillon je vsekakor pes, ki mora živeti v stanovanju s svojim gospodarjem in nikakor ne zunaj. Kljub dolgi dlaki, ki za razliko nekaterih dolgodlakih psov nima značilnega pasjega vonja, ni prilagojen nizkim temperaturam, saj nima podlanke. Lahko bi rekli, da je krovna dlaka veliko bolj namenjena lepemu izgledu kot pa varovanju pred mrazom. Kljub temu pa papillona v večini primerov pozimi ni potrebno oblačiti. Obleči je smiselno predvsem mlade pse ali pse v fazi menjave dlake, stare pse in pa ko gremo na kratke sprehode, kjer pes mirno hodi ob naši nogi. Če peljemo psa na sprehod, kjer se lahko zdivja in veselo skače okoli, plašček ni potreben, saj se pes segreva s telesno aktivnostjo. Za hitre sprehode v smislu opravljanja potrebe v nizkih temperaturah pa je plašček več kot dobrodošel, saj psa dobesedno damo iz hiše ven, kar predstavlja veliko temperaturno razliko.

Papillon lahko živi z nami tudi v garsonjeri ali enosobnem stanovanju saj ne potrebuje veliko prostora. Tudi če ima celo hišo na razpolago bo vedno capljal za lastnikom in se večinoma igral le v enem prostoru. Glede vsakodnevnih aktivnosti mu zadoščata kratek sprehod ali urica igranja (npr. metanje žogice), kar pa ne pomeni, da ne mara dolgih sprehodov, nasprotno! Papillon lahko tudi več ur nepretegoma hodi s svojim lastnikom (seveda mora biti za to primerno pripravljen!) ali pa cel dan poležava na dvorišču. Kljub temu je dobro da psu omogočimo vsaj en polurni sprehod na dan, da se razgiba tako telesno kot psihično, saj je tudi mentalno aktiven ob gledanju in raziskovanju novih stvari in poti. Sicer ni nič narobe, če včasih ne utegnemo it ven s psom in se le poigramo v hiši, so pa sprehodi vsekakor priporočljivi in zaželjeni.

Pomočnik invalidov

Kot zanimivost naj še omenim, da v Ameriki obstaja več skupin ljudi, ki se ukvarjajo s šolanjem papillonov za pse pomočnike invalidom. Čeprav se sliši neverjetno, je prav njihova velikost velika prednost. Papillone šolajo za pomoč tetraplegikom in ostalim invalidom.

Papilloni opravljajo dela kot so pobiranje svinčnikov, kovancev ali časopisa s tal, prinašanje telefonske slušalke, pobiranje perila iz pralnega stroja, pomoč pri pripravljanju postelje, odpiranje vrat… Naučijo se lahko več imen predmetov, ki jih potem prinašajo lastnikom. Zanimivo je, da se naučijo celo številk na dvigalu in pritiskajo gumbe namesto njihovih lastnikov.

Za konec

Sliši se dobro… mali pameten pes, zelo prilagodljiv in izredno učljiv, ampak pred nakupom razmislite. Ali je to res pes za vas? Vsi ti plusi lahko prav za vas predstavljajo minuse. Da je pes poskočen pomeni, da na vrtu potrebujemo srednje visoko ograjo; to da je učljiv pomeni, da se bomo morali z njim ukvarjati in ga šolati… Če pa je to pes, ki vam ustreza, se pripravite na čudovito družabništvo in na možnost, da pride v vaš dom še en papillon. Pravijo, da kdor ima enkrat papillona, ima vedno papillona in ponavadi ne samo enega.