Nega papilllona

Čeprav papillon nima podlanke, je redna nega obvezna. Nekateri pravijo, da pasma ne pušča dlake, kar vsekakor ni res. Res je, da psi s podlanko puščajo več dlake, ampak ob menjavi kožuščka (dvakrat letno) tudi papillon kar veliko dlake “zmeče s sebe”. Dlaki po stanovanju pa se seveda lahko izognemo z redno nego psa.

Pripomočki

Za nego dlake potrebujemo kvalitetne pripomočke, ki jih ponavadi dobimo na razstavah in v bolje založenih trgovinah. Najprej potrebujemo železen glavnik. Najbolje je, da imamo dva glavnika z različno razmaknjenimi zobmi, obstajajo pa tudi obojestranski glavniki. Naslednji pripomoček je kvalitetna krtača. Za mladička je najbolj primerna mehka krtača iz naravnih ščetin (natural bristle brush), potrebujemo pa tudi krtačo s kovinskim zobci, ki niso zaključeni v bunkico (pin brush), saj krtače z bunkico samo cefrajo dlako. Za striženje dlake na tačkah potrebujemo škarjice z zaokroženimi konicami in pa škarjice za kremplje. Tu nam bodo še najbolj prav prišle škarjice za striženje mačjih krempljev, saj so ravno prave velikosti. Za kopanje mladička potrebujemo blag šampon, za odraslega psa pa kvaliteten šampon za svilnato dlako in dober balzam. Prav nam bo prišel tudi sprej za razčesavanje dlake. Ne smemo pa pozabiti še na nego zob. Za to potrebujemo zobno ščetko, ki jo lahko kupimo v trgovini za male živali, ali pa kupimo ščetko za dojenčke in pa pasjo zobno pasto (človeška nikakor ni primerna!).

Česanje in kopanje

Čeprav pasma nima zahtevne dlake, je dvakrat tedensko česanje nujno. Če psa redno češemo, nam to ne vzame veliko časa, saj vozli niti ne nastajajo, naš pes pa ima lep in sijoč kožušček. Česanje je dobro tudi zaradi prekrvavitve kože in vzpostavljanje posebnega odnosa z našim ljubljenčkom. Ko se lotimo razčesavanja psa, najprej preverimo, če je kje novo nastali vozel in razčešemo večje vozle. Vozli ponavadi nastajajo na trebuhu in na ušesih, zato bodite še posebej pozorni na ta območja. Ko se prepričamo, da ni več vozlov, psa razčešemo s krtačo. Preden se lotimo česanja, psu dlako malo poškropimo z vodo ali s sprejem za razčesavanje, saj česanje suhe dlake le-to lomi in vsekakor ne pripomore k lepemu kožuščku. Ušesa in rep razčešemo z glavnikom. Na ušesa ne nanašamo nobenih preparatov.

Ko je pes razčesan, se lahko lotimo kopanja. Nikoli ne kopajmo zavozlanega psa, saj se bodo vozli le še utrdili! Psa najprej temeljito zmočimo z vodo in nanesemo šampon, ki ga nežno vtremo v dlako. Če je pes še posebej umazan, šampon nanesemo dvakrat. Šampon nanašamo od zadaj naprej in ga nazadnje nanesemo na glavo. Pri nanašanju šampona na glavo moramo paziti, da ne gre v oči ali v ušesne kanale – isto velja za vodo. Šampon moramo temeljito izprati, saj ostanki šampona na dlaki dražijo kožo. Nato nanesemo balzam in ga pustimo nekaj minut delovati, ter ga temeljito izperemo. Ko je pes čist, ga zavijemo v brisačo, vendar pa nikakor ne drgnemo brisače po dlaki, saj se tako zavozla in razcepi. Nato psa delno posušimo s sušilcem za lase in ga ponovno razčešemo ter posušimo do konca. Pozorni moramo biti na temperaturo sušilca, saj visoka temperatura uničuje dlako.
Papillona kopamo približno enkrat mesečno oz. po potrebi. Če ima pes le blatne tačke, mu jih lahko speremo pod tušem brez šampona. Nekateri razstavni psi se kopajo tedensko, če pa bomo našega ljubljenčka kopali tudi na dva meseca, ne bo nič narobe. Dlaka se večinoma sama čisti in tudi če dobi v mokri travi vonj, suha ne smrdi. Da je pes neokopan, se po dlaki razen na ušesih ne pozna. Ušesa postanejo prej “mastna”, medtem ko ostala dlaka praviloma zaradi umazanije ni mastna.

Čiščenje ušes in zob

Tudi ušesa čistimo po potrebi, vendar je priporočljivo, da jih tedensko pregledamo. Če je na zunanjem delu ušesa vidna umazanija, jo očistimo z mokro krpico ali z vato. Ušes nikakor ne čistimo s paličicami za uho, saj lahko resno poškodujemo bobniče. Uho čistimo tako, da ne gremo dlje od tam, do koder sežemo s prstom. Če ima uho neprijeten vonj, ali pes otresa z glavo, je to zanesljiv znak vnetja. V tem primeru se posvetujte z veterinarjem. Obstaja tudi posebna tekočina za čiščenje ušes. To tekočino stisnemo v uho, pomencamo uho pri korenu in pustimo psu da se otrese, s čimer izloči odvečno tekočino iz ušesa. Prekomerna uporaba čistilne tekočine ni dobra. Uho čistimo s tekočino po potrebi (npr. ko ima uho rahlo neprijeten vonj), nikakor pa ne pogosteje kot mesečno.

Za čiščenje zob potrebujemo zobno ščetko, ki mora biti zelo mehka in pasjo zobno pasto. V trgovini lahko dobimo zelo različne pasje zobne ščetke. Od navadnih do takih, ki jih nataknemo na prst. Lahko pa enostavno kupimo ščetko za dojenčka, ki je prav tako mehka in majhna, ter primerna za našega psa. Na ščetko nanesemo pasto in z njo nežno drgnemo vodoravno po zobeh. Dlesni ne drgnemo in paste tudi ne izpiramo.

Urejanje šapic

Sicer se papillonov ne striže, vendar pa moramo šapice kljub temu oblikovati in primerno postriči dlako. Prednji del tačke postrižemo tako, da lepo zaokrožimo obliko tačke in postrižemo pramene dlake, ki štrlijo čez taco. Tako pes tudi lažje hodi, saj ne stopa po lastni dlaki. Če je potrebno, moramo postriči tudi spodnji del tačke med blazinicami, saj pes z dolgo dlako na spodnjem delu tačke ne hodi lepo. Dlako na tačkah strižemo s škarjicami z zaobljenimi konicami. Dlako na tačkah strižemo po potrebi na en mesec ali dva.

Kremplje strižemo z majhnimi škarjicami, ki se uporabljajo tudi za mačke. Pasje kleščice so prevelike in je delo z njimi nerodno. Če ima pes svetle kremplje, je delo zelo enostavno, saj je na belem kremplju lepo viden roza živec. Krempelj strižemo do tega živca in pazimo, da ga pri tem ne poškodujemo. Če pa je krempelj črn, je delo malce težje, saj praktično strižemo po občutku. V primeru, da krempelj preveč odstrižemo in poškodujemo živec začne pes iz kremplja močno krvaveti. Čez krempelj takoj položimo in tiščimo kos gaze, dokler se krvavitev ne ustavi. Pri striženju ne smemo pozabiti na peti krempelj na sprednjih tačkah, ki je nekoliko višje od ostalih štirih in se tudi manj obrablja. Kremplje strižemo na dva tedna ali en mesec. Če pes veliko teče po asfaltu, pa mogoče tako pogosto striženje ne bo potrebno. Vsekakor pa redno pregledujemo dolžino krempljev, saj lahko predolgi kremplji deformirajo razvoj tačk pri mladih psih.