Standard pasme

IZVOR: Francija, Belgija.
Datum publikacije veljavnega standarda: 17.09.1990.
Namembnost: Družni pes.
KLASIFIKACIJA F.C.I.: 9 FCI skupina Družni psi sekcija 9 Continental Toy Spaniels.

SPLOŠNI IZGLED: Majhen, dolgodlak pes, skladno grajenega telesa, zmerno dolgega gobca, ki je krajši od lobanje. Živahnega karakterja, graciozen in robusten, ponosne drže z elegantno in lahkotno hojo. Telo je malenkost daljše kot višje.

GLAVA: V normalnih proporcih s telesom, proporcialno lažja in krajša od velikih in srednjih španjelov.
LOBANJA: Ne preokrogla iz profila niti od spredaj. Po sredini lobanje se včasih čuti rahla vzdolžna odprtinica. Dovolj poudarjen stop. Dovolj poudarjena vdolbinica med čelom in smrčkom – med očesoma. Pri težjih psih je manj očitna, ampak še vedno prisotna, pri zelo majhnih psih pa je jasno vidna, ampak ne daje videza nenadnega preloma.
GOBČEK in SMRČEK: Majhen črn in okrogel smrček, rahlo sploščaten na vrhu. Gobček je krajši od lobanje, droben, koničast in ne preveč vdrt ob straneh. Ne sme bit obrnjen navzgor. Ustnice so dobro pigmentirane in ozke. Čeljust je dokaj močna s pravilnim škarjastim ugrizom. Jezik ne sme biti konstantno viden oz. viseč iz gobčka.
OČI: Oči so velike, dobro odprte v obliki mandljev in ne izbuljene. Nastavljene nekoliko nižje na glavi. Notranji rob je na stičišču lobanje in gobčka. Oči so temne barve in zelo ekspresivne, veka je močno obarvana.
UHLJA: Uhlja sta tanka ampak čvrsta. Hrustanec se ne sme končati koničasto. Uhlja sta nastavljena raje zadaj na glavi, dovolj oddaljena drug od drugega da poudarita malce zaokroženo obliko lobanje. Nastavljena sta visoko. Uhelj je dobro odprt in obrnjen na stran. Notranja stran uhlja tvori horizontalno kot približno 45°. Uhlja sta bogato odlakana.

VRAT: je zmerno dolg, rahlo obokan na tilniku.

TELO:
Hrbet: Ne prekratek ali ukrivljen ampak vseeno ne raven.
Prsni koš: širok. Obseg prsnega koša, ki se meri med zadnjima dvema rebroma mora biti približno ekvivalenten plečni višini.

REP: Nastavljen dokaj visoko, dokaj dolg in bogato odlakan. Ko je pes v akciji, ga nosi ukrivljenega čez hrbet, v ekstremnih primerih se lahko dotika hrbta, ne sme pa plosko ležati na hrbtu.

OKONČINE: Tace so ravne, čvrste in drobne. Pes ne sme zgledat dvignjen ne od spredaj ne od zadaj, tace so vzporedne. Mora biti normalno okoten.
NOGE: Dokaj dolge, imenovane “zajčje noge”, ravno ležeče na blazinicah. Močni kremplji, zaželjeni so črni, svetli pri rjavih ali belih kožuhih (beli kremplji pri belih psih ali psih z belimi tacami ne predstavljajo napake, če je pes drugače dobro pigmentiran). Prsti so močni s čvrstimi blazinicami in odlakani med prsti. Dlaka tvori konico.

GIBANJE: Ponosno, lahkotno in elegantno.

DLAKA: Nima podlanke. Je gosta, bleščeča, lahko valovita (ne pa kodrasta!), ne premehka ampak odporna na dotik, s svilnatim odsevom. Dlaka je vsajena ravno, dokaj drobna. Je kratka po glavi, gobčku in sprednji strani tac. Srednje dolga je po telesu, daljša po vratu, kjer tvori nabran ovratnik, ki valovito pada po prsnem košu. Tvori resice na ušesih in zadnji strani prednjih tac. Lahko so manjši šopi dlake med prsti, ki se lahko podaljšajo na zgornjo stran in dajejo vtis podaljšanja noge.
BARVA: Dovoljene so vse barve z belo podlago. Po telesu in tacah mora prevladovati bela barva. Zaželjena je bela lisa na čelu. Bela barva je dovoljena na spodnjem delu glave. Večinoma bela glava predstavlja napako. Ustnice, veke in predvsem smrček morajo biti pigmentirani.

VELIKOST IN TEŽA:
Plečna višina: okoli 28 cm.
Teža: dve kategoriji:
1) manj kot 2,5 kg (psi in psice).
2) od 2,5 kg do 4,5 kg za pse, od 2,5 kg do 5 kg za psice
minimalna teža: 1,5 kg.

NAPAKE: Vsako odstopanje od zgornjih točk se šteje kot napaka in resnost napake se meri sorazmerno z odstopanjem.

– Ploska lobanja, jabolčna lobanja in izbočena kot pri malih angleških Toy španjelih.
– Premalo ali preveč poudarjen stop
– Smrček, ki ni črn
– Usločen gobec ali vdrt
– Nepigmentirane ustnice
– Pred in še posebno podgrizavost
– Majhne preokrogle oči, izbuljene, presvetle, vidna belina, ko pes gleda naravnost
– Depigmentiranost robov vek
– usločen ali izbočen hrbet
– Zavit rep, plosko ležeč na hrbtu, padajoč na stran
– Navzven obrnjene noge (v obliki črke o)
– Enojni ali dvojni sledniki na zadnjih tacah so nezaželjeni in predstavljajo lepotno napako.
– Noge obrnjene navznoter ali navzven
– Kremplji, ki se ne dotikajo tal
– Redka dlaka, mehka ali blown (puffed up), volnena dlaka, podlanka

IZKLJUČUJOČE NAPAKE:
– Roza ali delno roza obarvan smrček
– napačen ugriz (do meje ko se sekalci ne dotikajo več)
– ohromljen ali stalno viden jezik

N.B.: Samci morajo imeti dve na videz normalni modi, spuščeni v mošnjo.