Zdravstvene težave

Dedne bolezni in ostale nevšečnosti

Pri vseh pasmah psov se lahko pojavijo določene zdravstvene težave, ki so bodisi za pasmo značilne ali celo dedne. Običajno ko kupujemo psa spregledamo ta pomemben vidik zaradi česar nam je lahko kasneje žal. Papilloni sodijo med bolj zdrave pasme in imajo le dve dedno pogojeni bolezni, to sta izpah pogačice (patellar luxation – PL) in progresivna retinalna antoropija oči (PRA). Poleg teh dveh bolezni, ki jih bomo kasneje podrobneje opisali pa so dovzetni še za kožne teĹžave in zobozdravstvene težave.

Izpah pogačice (PL)

Majhne pasme so zelo podvržene izpahu pogačice, ki je možen zaradi dedne predispozicije ali zaradi poškodbe. Pogačica je “sestavni del” kolena na zadnjih tačkah psa, Če ni izpaha in je torej test za PL negativen (PL 0/0) pogačica nikoli ne izskoči iz kanala. Poznamo 4 stopnje izpaha:

  1. stopnja: Pogačica se premika lažje, kot normalno in se lahko izmakne ob istočasni iztegnitvi sklepa. Lahko se spontano izmakne, ampak se vedno sama vrne v pravilen položaj.
  2. stopnja: Pogačica je običajno v normalnem položaju ko je noga iztegnjena in se izskoči, ko je noga pokrčena. Zunaj žlebiča ostane dokler se ne noga premakne nazaj. To je posledica rotacije proksimalnega dela golenice, ki je zavrten navznoter do 30 stopinj.
  3. stopnja: Pogačica je običajno izpahnjena in je le začasno v normalnem položaju. Rotacija golenice je od 30 do 60 stopinj.
  4. stopnja: Pogačica je vedno izpahnjena in je potreben operativni poseg. Rotacija golenice je do 90 stopinj.

Možnost zdravljenja pogačice je operativni poseg, kjer se poglobi žlebič in se “preveže” vezi čez pogačico. Pes po operaciji nima več težav. Operacijo se priporoča predvsem za 3. in 4. stopnjo izpaha, medtem ko se pri prvih dveh ne v kolikor to psa ne pretirano moti.

Preventiva: v Sloveniji je testiranje psov za pridobitev vzrejnega dovoljenja za PL obvezno. Z nakupom mladička, katerega starši so testirani se možnost pojava izpaha zelo zmanjša, spolh če so vsi predniki do vsaj 4 stopnje rodovnika bili negativni na testiranju. Testiranje je naboleče in neinvazivno, saj psa pregleda usposobljen veterinar z rokami. Poškodbeni izpahi pa nastanejo ob padcu ali skoku z višine (npr. mize) ob nepravilni igri ali napadu s strani večjega psa (ko ga s taco “pomečka”) in v podobnih primerih.

Progresivna retinalna atropija (PRA)

PRA je očesna dedna bolezen, ki povzroča slepoto, najprej nočno in nato še dnevno, ki nastopi pri psih skozi leta. Bolezen je izključno dedna, zato je pomembno, da se pse pred vzrejo testira (kar je v Sloveniji tudi obvezno), ni pa zadostno. Ker se pse malih pasem pari relativno zgodaj so lahko negativni testi lažni. Psa se lahko testira od enega leta naprej, vendar je priporočljivo teste vsako leto ponoviti. Nekoliko bolj zanesljivo oceno nam dajo testi izvedeni šele po tretjem letu starosti. Da mladiček zboli za PRA mora dobiti par genov s strani obeh staršev. Enostavno povedano to pomeni, da Če je en starš PRA negativen, drugi pa pozitiven mladiček ne bo zbolel za PRA ampak bo samo prenašalec. PRA negativna starša pa sta lahko vseeno prenašalca, čeprav tako njihov mladiček, zato je pomembno da so testirani psi predniki mladička vsaj do 4. stopnje rodovnika oz. še več. V tujini se te teste dela že vrsto let, v Sloveniji pa je postalo obvezno pred par leti.

Testiranje: obstaja enostavno in genetsko testiranje. Enostavno testiranje se izvaja v Sloveniji in poteka tako, da se da psu v oči tekočino za povečanje zenic. Nato se opazujejo spremembe na očesu. V tujnini se pomekod že dela genetske teste, kjer se z lociranjem gena PRA lahko določi ali je pes PRA pozitiven, prav tako pa tudi ali je prenašalec ali ne. Le genetski testi so 100% zanesljivi.

Zobne težave in težave dlesni

Večina malih pasem je dovzetna za težave z zobmi in dlesnimi. Te pasme so k težavam bolj nagnjene od velikih psov, kar izvira predvsem iz tega, da imajo majhno zobno votlino in zato milimeterski ostanki hrane tu anredijo večjo škodo kot pri kraševcu npr. Prve težave se lahko pojavijo že ob menjavi mlečnih zob za stalne, kjer pri malih pasmah včasih zgornji čekani ne odpadejo, nov zob pa začne rasti ob mlečnem in zato raste v napačno smer. V takem primeru je potrebno psu zobe puliti – to se običajno počne nekje pri pol leta.

Druga težava pa je povezana s higjeno zobne votline. Težave z dlesnimi se običajno pojavijo med tretjim in četrtim letom, zato je pomembno da psu redno čistimo zobe in tako preprečujemo nastanek zobnih oblog, kamna in bakterij. V kolikor začne psu neprijetno smrdeti iz ust ali ima veliko oblog lahko to privede do paradontoze in izpadanja zob. Ko zaznate prve težave psa takoj odpeljite k veterinarju na čiščenje zob.

Kožne težave

Čeprav ta težava med papilloni ni zelo razširjena jo je vredno omeniti. Nekateri psi imajo zelo občutljivo kožo in zato ob uporabi agfresivnih kozmetičnih pripomočkov (šamponov, balzamov ipd.) dobijo močno alergično reakcijo. Alergične reakcije lahko povzroičjo tudi piki bolh. Reakcija se kaže kot rdečica na koži, ki običajno psa srbi, pes pa se lahko na tem mestu tudi pogrize.

Več o pasmi

Zakaj kupiti papillona? Je to prava pasma za vas?

Preberite si več o pasmi.