Zgodovina pasme papillon

Predniki papillonov so Kontinentalni toy španijeli, ki so bili zelo priljubljeni po Evropskih dvorih od začetka prejšnjega tisočletja. Ker v tistih časih niso pisali rodovnikov, na žalost točna zgodovina papillonov ne bo nikoli znana. Prav tako je težko govoriti o tem, iz kje papillon izvira. Španjel pomeni pes iz Španije, po drugi strani pa je papillon francoska beseda, ki pomeni metulj. Lahko bi rekli, da si zgodovino pasme delijo Španija, Francija in Belgija. Še preden je bil papillon tak kot je danes, je obstajala samo pasma phalene. Kasneje so z mešanjem nekaterih drugih pasem dosegli tudi dvignjena ušesa.

Legende o papillonih

O papillonih kroži veliko anekdot. Ena govori o Francoskem kralju Henriju II. Henri je bil zaljubljen v to pasmo in je zapravil veliko denarja za svoj konjiček povezan s papilloni. Leta 1576 je zapravil preko 100.000 kron za svoje ljubljenčke. Osebno je potoval do svojega vzreditelja v Lyonu. Vzreditelj je seveda videl kraljevo šibkost in je postavljal ogromne cene za mladičke. Henri je jemal svoje papillone povsod s seboj, zato ni čudno, da je spravljal člane državnega sveta v nejevoljo s tem, ko je prihajal na sestanke z odprtim košem okoli vratu, v katerem so bili papilloni.

Henrijevi trije najljubši papilloni so celo spali z njim in so imeli nalogo varovanja njegovega veličanstva. Psička Lilene je bila s Henrijem v Sv. Cloud-u, ko je prišel menih Jacques Clement obiskat kralja. Liene se je do meniha obnašala napadalno in kralj jo je moral zapreti v sobo z ostalimi papilloni. Ko je menih ostal sam s kraljem, ga je zabodel in hotel zbežati. Papilloni so začutili, da se je zgodilo nekaj strašnega in začeli močno lajati, s čimer so priklicali osebje, ki je meniha aretiralo. Ampak za kralja je bilo prepozno. Ko je umiral, so bile njegove zadnje besede: “ko bi vsaj poslušal Liliene”.

Tudi Mari Antoinette je bila zelo navezana na njena dva papillona. Legenda pravi, da je enega papillona celo vzela s sabo pod giljotino. Po njeni smrti so za papillona skrbeli v njeni hiši v Parizu, ki je še danes znana kot “Hiša Papillonov”. Njena papillona sta se imenovala Inez in Mimi. V njeni sobi na nočni omarici pa so našli kipec, ki spominja na papillona.

Obstaja grafika imenovana “The faitful” (zvest), ki je delo Barona Alberta Houtarta, na kateri je Madame de Pompadour s svojim papillonom na krilu. Madam Pompadour je naslikana na več slikah s svojima papillonoma.

Papilloni in Umetnost

Glede na položaj, ki so ga papilloni uživali na kraljevih dvorih, ni nič presenetljivega, da so se v času renesanse veliko pojavljali v raznih freskah in znanih slikarskih delih. Papillone so slikali znani Evropski slikarji kot so Van Dyke, Goya, Rubens, Murillo, Boucher… Ali je bil papillon na portretih želja lastnika ali slikarja, žal ni znano. Najstarejše slikarsko delo s papillonom je iz leta 1270. Naslikal ga je italijanski slikar Ambrogi de Boudose Giotti. Slika je bila obešena v cerkvi v Italiji. Črno belega papillona je naslikal tudi Italijanski slikar Sasetta (1392-1450). Tiziano Vercelli (Titian) je v 16. stoletju naslikal rdeče belega papillona v sliki “The Venus of Urbino”, naslikal je tudi dvoletno Clarisso Strozzi s phaleno (1542). Antoine Plesne (1683-1757) je narisal Kraljico Sophio Dorotheo z njeno phaleno.